-
- اهداف اصلی
-
- مطالعه تاثیر کیفیت سود بر واکنش سرمایه گذاران به گزارشات مالی تعدیلی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران.
۲٫ اندازه گیری کیفیت سود بر اساس بر اساس دو الگوی اسلوان[۱] (۱۹۹۶) و اقلام تعهدی (۲۰۰۲) و بررسی اینکه کدام یک در پیش بینی واکنش بازار مفیدتر است.
-
- اهداف فرعی
۱٫ کمک به سرمایه گذاران با ارائه شاخص هایی به جهت ارزیابی هر چه بهتر سهام خریداری شده.
۲٫ کمک به اداره کنندگان بورس اوراق بهادار تهران به منظور افزایش کارایی بازار سرمایه.
۱-۶- سوال تحقیق
با توجه به مطالب مطرح شده فوق سوالات پزوهش به صورت زیر گسترش مییابد:
سوال اول: آیا شرکتهایی که کیفیت سود پایینتری دارند در مقایسه با شرکتهای با کیفیت سود بالاتر، واکنش ضعیفتری در خصوص گزارش تعدیلی از بازار دریافت خواهند کرد؟
سوال دوم: آیا کیفیت سود اندازه گیری شده با بهره گرفتن از الگوی اسلوان (۱۹۹۶)، از کیفیت سود اندازه
گیری شده با بهره گرفتن از شاخص اقلام تعهدی بر اساس مدل دی چو و دی شف[۲] (۲۰۰۲) در پیش بینی واکنش بازار مفیدتر است؟
۱-۷- فرضیه تحقیق
با توجه به سوالات تحقیق، فرضیات این پژوهش به صورت زیر مطرح میگردد:
فرضیه اول: شرکتهایی که کیفیت سود پایینتری دارند در مقایسه با شرکتهای با کیفیت سود بالاتر، واکنش ضعیفتری در خصوص گزارش تعدیلی از بازار دریافت خواهند کرد.
فرضیه دوم: کیفیت سود اندازه گیری شده با بهره گرفتن از الگوی اسلوان (۱۹۹۶)، از کیفیت سود اندازه گیری شده با بهره گرفتن از شاخص اقلام تعهدی بر اساس مدل دی چو و دی شف (۲۰۰۲) در پیش بینی واکنش بازار مفیدتر است.
۱-۸- روش تحقیق
این پژوهش، از لحاظ طبقه بندی تحقیق بر مبنای هدف، این تحقیق از نوع تحقیقات کاربردی است و با توجه به اینکه بر شناخت رابطه علت و معلولی بین متغیرها تاکید دارد و تاثیر متغیر مستقل بر متغیر وابسته در آن اهمیت دارد پژوهشی تجربی است، از لحاظ روشی که برای آزمون کردن فرضیه ها استفاده می کند از نوع همبستگی میباشد و به دلیل اینکه واقعیت موجود در بورس را بررسی کرده و به آنچه که هست می پردازد، در حوزه پژوهشهای اثباتی حسابداری قرار میگیرد. همچنین برحسب نحوه گردآوری اطلاعات نوعی تحقیق پسرویدادی به شمار می آید.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۱-۹- روش و طرح نمونهبرداری
جامعه آماری در این تحقیق، شامل شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد. با قید محدودیتهای زیر برای جامعه آماری و تعدیل آن، نمونه آماری مشخص میگردد. نمونه انتخابی این تحقیق شامل شرکتهایی می شود که دارای شرایط زیر باشند:
۱) شرکتهایی که در سالهای ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۰ اقدام به تعدیل گزارشهای مالی خود نموده اند.
۲) سال مالی آنها منتهی به پایان اسفند ماه باشد.
۳) شرکتهایی که حداکثر تا تاریخ ۱/۱/۱۳۸۳ در بورس اوراق بهادار پذیرفته شده باشند (یعنی قبل از سال ۱۳۸۳ در بورس پذیرفته شده باشند) و نام شرکت در دوره مورد بررسی از بین شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران حذف نشده باشد.
۴) شرکت سرمایه گذاری یا واسطهگری مالی و بیمه نباشد.
۵) در دوره مورد بررسی تغییر دوره مالی نداده باشند.
۶) اطلاعات مالی شرکت برای دوره زمانی تحقیق موجود باشد.
۱-۱۰- ابزار گردآوری داده ها
در این تحقیق به منظور تدوین مبانی و مفاهیم نظری از روش کتابخانهای استفاده خواهیم نمود. یعنی مطالعه مقاله، کتاب و پایان نامه های مختلف صورت خواهد پذیرفت. برای جمعآوری داده های مالی از لوحهای فشرده و نرمافزارهای موجود مثل نرمافزار رهآورد نوین، نرمافزار تدبیر پرداز مورد استفاده خواهد شد. سایت اینترنتی سازمان بورس اوراق بهادار تهران یکی دیگر از منابع اطلاعاتی این تحقیق است. همچنین به منظور اطمینان از صحت داده های نرم افزارهای مذکور، به صورت نمونه ای، اقلامی از این داده ها انتخاب و با اقلام واقعی در صورتهای مالی مطابقت داده خواهد شد.
۱-۱۱- ابزار تجزیه و تحلیل
در این تحقیق از نرم افزار Excel برای دستهبندی، تلخیص و ایجاد پایگاه داده ها استفاده خواهد شد و به منظور آزمون فرضیه ها از نرم افزار Spss استفاده می شود.
در تحقیق حاضر ابتدا آماره های توصیفی برای متغیرهای مدل رگرسیون ارائه می شود. این آمارهها عبارتند از: میانگین، تعداد، حداکثر، حداقل و انحراف معیار. این آمارهها شمای کلی از تکتک متغیرهای مدل به دست میدهد. همچنین آزمون کولموگورف، اسمیرنف (K-S) برای آزمودن نرمال بودن توزیع جامعه، آماره F و آزمون ANOVA برای آزمودن معنادار بودن رگرسیون، آماره های t برای آزمودن معنادار بودن ضرایب و آزمون دوربین واتسون به منظور بررسی استقلال خطاها از یکدیگر مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
۱-۱۲- قلمرو تحقیق
۱-۱۲-۱- قلمرو مکانی تحقیق
قلمرو مکانی تحقیق، شامل کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد. دسترسی آسان به اطلاعات این شرکتها، همچنین استاندارد بودن و همگن بودن اطلاعات این شرکتها دلیل انتخاب این شرکتها به عنوان جامعه آماری تحقیق است.
۱-۱۲-۲- قلمرو زمانی تحقیق
افق زمانی پژوهش، یک دوره پنج ساله از سال ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۰ میباشد.
۱-۱۲-۳- قلمرو موضوعی تحقیق
این پژوهش به دنبال تاثیر کیفیت سود بر واکنش سرمایه گذاران به گزارشات مالی تعدیلی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است.
۱-۱۳- متغیرهای تحقیق و نحوه اندازه گیری آنها
۱-۱۳-۱- متغیر مستقل
در این تحقیق برای اندازه گیری متغیر مستقل تحقیق(کیفیت سود) از دو مدل استفاده شده است که در ادامه به تشریح هریک از آنها میپردازیم:
۱-۱۳-۱-۱- کیفیت سود بر اساس اقلام تعهدی
برای اندازه گیری کیفیت سود از اقلام تعهدی بر اساس مدل دی چو و دی شف (DDEQ) (2002) استفاده می شود. اقلام تعهدی در مدل مذکور خطاهای عمدی برآورد که ناشی از دستکاری مدیریت سود و خطای غیر عمدی اقلام تعهدی را در نظر می گیرد. مدل مذکور به شرح زیر است:
که در آن: