کارتهای اعتباری، افزون بر منافع شخصی که برای صادرکننده، پذیرنده و دارندهی کارت دارد، دارای آثار مثبت و منفی درسطح ملّی برای کّل جامعه است که برخی از آنها عبارتند از:
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۱) صرفهجویی در هزینهی چاپ اسکناس؛ استفاده مکرّر از اسکناس، بهمرور زمان، کهنگی و فرسودگی آنرا بهدنبال دارد و از طرفی از حیث بهداشت نیز اسکناسهای کهنه، ناقل انواع بیماریها هستند. بر این اساس، ضرورت دارد هر چند سال، اسکناسها تجدید چاپ شوند که به هزینهی سنگین نیاز دارد.
۲) حذف عملیات اضافی؛ با فراگیر شدن استفاده از کارتهای الکترونیکی، بسیاری از عملیات اضافی حذف میشود. کوتاه شدن صف های طولانی پای صندوقهای بانکها و فروشگاهها، کاهش خطاهای ناشی از اشتباهات دریافت و پرداخت پول نقد، حذف مدّت زمان برای ثبت اسناد مالی و از بین رفتن زمانهای صرفشده برای تردّد بین بانکها و فروشگاهها، فقط بخشی از مزایای استفاده از کارتهای اعتباری است.
۳) حفظ امنیت جانی و مالی افراد؛ استفاده از کارتهای اعتباری باعث میشود، تا دارندگان آنها، از حمل مقادیر فراوان پول و تحمّل ریسک از دست دادن یا تقلّبی بودن آن رها شوند. همچنین ضمن حفظ امنیت جانی خود با خاطری آسوده به انجام معاملات مورد نظر بپردازند.
۴) شفّاف شدن فعّالیتهای اقتصادی؛ از عناصر مؤثّر بر حجم پول جامعه، سرعت گردش پول در معاملات است. در وضعیت کنونی که بیشتر معاملهها به وسیلهی اسکناس صورت میگیرد، آمار دقیقی از کیفیت گردش پول نیست و این باعث میشود، سیاستهای پولی، گاهی بیاثر یا کماثر شود.
۵) افزایش گردش معاملهها؛ سرعت و آسانی معامله با کارتهای اعتباری و اطمینان به پرداخت منابع از طرف بانکها و مؤسّسات صادرکننده، باعث گسترش معاملهها و توسعه بازار کالاها و خدمات و در مجموع سبب رشد و توسعه بخشهای گوناگون اقتصادی میشود.
۶) افزایش عرضه پول و نقدینگی؛ صدور کارتهای اعتباری از طریق افزایش اعطاء تسهیلات مانده حسابهای مربوط به کارتهای صادرشده و افزایش ضریب تکاثری نقدینگی پول، باعث افزایش عرضه پول و نقدینگی میشود. (کوارویی، ۱۳۸۵)
-
-
- مشکلات اقتصادی این کارتها
-
۱) شیوع بدهکاری افراد؛ افراد به تصور اینکه بیش از دارایی حقیقی خود مالک هستند، گرفتار وامهای سنگینی میشوند.
۲) تورّم؛ این قرارداد عاملی برای تورّم بهشمار میآید؛ زیرا مردم بیش از مقدار مورد نیاز خود به خرید کالا روی میآورند. از طرف دیگر، افزایش حجم نقدینگی نیز تورمزا است.
۳) استثمار؛ رواج این قراردادها باعث استثمار میشود؛ زیرا بانکها قدرت خرید افراد را در استثمار خود خواهند داشت و سرمایهگذاریهای تجاری در اختیار آنها خواهد بود. (کوارویی، ۱۳۸۵)
- POS
دستگاه پایانه فروش یا کارتخوان (POS) دستگاهی است که از طریق ارتباط تلفنی یا شبکهای به سیستم بانکی امکان انتقال خودکار مبلغ خرید از حساب فروشنده را فراهم میسازد. دستگاههای پایانه فروش علاوه بر امکان پرداخت دارای عملکردهای مختلفی از جمله پرداخت قبوض، شارژ سیمکارت، اعلام موجودی، دریافت صورتحساب، امکان انصراف از خرید و گزارش روزانه است که صاحبان آن را از مزایای شعبه کوچک بانکی برخوردار میکند. (اردکانی و باقرزاده، ۱۳۸۸)
- مزایای استفاده از پایانه فروش الکترونیکی
پوزها از ابزارهای مهم در نظام اقتصادی مدرن محسوب میشوند؛ ابزاری که در بازار سنتی ما با کمتوجهی مواجه شده و کاربرد قابل توجه آنها مورد استقبال عموم قرار نگرفته است. البته بخشی از این کمتوجهی ناشی از ضعف فرهنگسازی و کماطلاعی شهروندان از کاربرد و مزایای این دستگاه است اما بخش دیگر به دلیل ناهماهنگیهای سیستم اقتصادی کشور در استفاده از فناوریهای نوین اقتصادی و شیوههای بهرهبرداری از آن است. بعضی از مزایای استفاده از این دستگاهها به شرح زیر است:
۱- کاهش اتلاف زمان و سفرهای غیرضروری .
۲- ضریب امنیتی بسیار بالا.
۳- استفاده از پایانه فروش هیچ هزینهای برای دارنده کارت ندارد.
۴- اسکناس یکی از عوامل انتقال آلودگیها و بیماریهاست. (اردکانی و همکاران، ۱۳۸۸)