۱۵
پراکندگی مالکیت
موجب افزایش تقاضا و تعداد سرمایه گذاران میشود
شواهد تجربی درباره بازده منفی سهام عرضه های اولیه در بلند مدت
ادبیات مالی گویای این است که سهام عرضه های عمومی اولیه برخلاف ایحاد بازده مثبت غیر عادی در کوتاه مدت، در مقطع بلند مدت در مقایسه با شاخص بازار یا عملکرد سهام شرکت های مشابه خود در صنعت، بازده منفی دارند. با این وجود پدیده بازده منفی بلند مدت سهام عرضه های عمومی اولیه در مقایسه با بازده مثبت کوتاه مدت در کلیه تحقیقات به اثبات نرسیده و شواهد بین المللی در این خصوص ضد و نقیض گزارش شده است. به عنوان مثال تحقیق ایبوتسون (۱۹۷۵) در خصوص عملکرد سهام عرضه های عمومی اولیه نشان داد که بین بازده اولیه و بازده بلند مدت سهام عرضه های عمومی در طول دوره ۱۹۶۹-۱۹۶۰ رابطه منفی وجود دارد. وی در تحقیق خود گزارش نمود که بازده سهام عرضه شده در طول این دوره در سال اول مثبت، در سه سال بعد منفی، و در سال پنجم مثبت بوده است. ریتر (۱۹۹۱) نخستین پژوهشگری است که پی برد سهام عرضه های عمومی اولیه در بلند مدت عملکرد منفی دارند. او عملکرد سهام عرضه های عمومی اولیه در فاصله ۱۹۷۴-۱۹۷۵ را با بهره گرفتن از شاخص ها و معیار های متفاوت مورد بررسی قرار داده و گزارش نمود که سهام عرضه های عمومی اولیه در طول دوره سه ساله بعد از عرضه، بازده منفی ایجاد می کنند. همچنین در تایید فرضیه «هیجانات زود گذر» آگارول و ریوولی (۱۹۹۰) و فرضیه «عکس العمل بیش از حد سرمایه گذاران» دی باند و تالر(۱۹۸۵؛۱۹۸۷) گزارش نمود سهامی که در کوتاه مدت بیشترین بازده اولیه را ایجاد کرده اند در بلند مدت کمترین بازده را ایجاد کرده اند (باقرزاده، ۱۳۸۸).
پدیده بازده منفی بلند مدت عرضه های عمومی اولیه فقط به بازار سهام کشور امریکا منحصر نمی شود. تحقیقات متعددی در سایر کشورها با الهام از تحقیق برجسته ریتر، وجود بازده غیرعادی منفی بلند مدت عرضه های عمومی اولیه را برای دوره های ۳ الی ۵ سال به ثبت رسانیده اند. برای مثال لوییس (۱۹۹۳) با اتخاذ روش شناسی مشابه تحقیق ریتر به بررسی عملکرد بلند مدت ۷۱۲ سهم عرضه عمومی اولیه در دوره ۱۹۸۸-۱۹۸۰ در بازار سرمایه انگلیس پرداخته و چنین گزارش نموده است که این سهام در مقایسه با شاخص بازار در دوره سه ساله ۳۱/۸ % بازده کمتر ایجاد نموده اند. لوفران، ریتر و ریدکویست (۱۹۹۴) با تلخیص شواهد بین المللی گزارش نموده اند که بازده غیر عادی سهام عرضه های عمومی اولیه همیشه ناچیز بوده و در کلیه کشورها به استثنای ژاپن منفی بوده است. پژوهش کیم و همکاران (۱۹۹۵) در مورد بازار سرمایه کره و لوفران و همکاران (۱۹۹۴) در مورد بازار سرمایه سوئد نشان می دهد که سهام عرضه های عمومی اولیه در این کشورها بترتیب ۶/۹۱% و ۲/۱% بازده بیشتر از بازده بازار را ایجاد نموده اند.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
برای پرهیز از طولانی شدن مطلب، خلاصه شواهد بین المللی در مورد بازده منفی بلند مدت سهام عرضه های عمومی اولیه در ۱۹ کشور در جدول ۲-۳ ارائه شده است.
جدول ۲-۳ شواهد تجربی بین المللی درباره بازده بلند مدت غیرعادی سهام عرضه های عمومی اولیه در کشورهای مختلف دنیا
ردیف
کشور
نویسنده
تعدادIPO
دوره زمانی
بازده غیرعادی
۱
امریکا
Loughran& Ritter
۴۷۵۳
۹۰-۱۹۷۰
۲۰%-
۲
امریکا
Eckbo & Norli
۶۳۷۹
۹۸-۱۹۷۲
۸/۲۸%-
۳
امریکا
Brav, Ceczy & Gompers
۴۶۲۲
۹۲-۱۹۷۵
۴۰%-
۴
آلمان