همانطور که در این جدول در پیوست (الف) مدارک HAZOP مشاهده میکنیم و برای کلیه جداول نیز صادق میباشد در بالای جدول شماره گره و مشخصات گره و نقشههای مورد استفاده موجود میباشد که در این جدول کاهش و یا قطع جریان در سیستم ورودی آب دریا به مخزن T101 را مورد بررسی قرار دادهایم و به تفصیل دلایل، پیامدها، ابزارهای امنیتی موجود، میزان ریسک و در انتها هم پیشنهادات ارائه شده در جلسات HAZOP آورده شده است. که در این جدول یکی از دلایل این انحراف توقف پمپ میباشد که پیامد آن قطع جریان آب به مخزن T101 و واحد نمکزدایی میباشد که در نتیجه آن عدم تأمین آب واحد میباشد. ابزار امنیتی موجود برای این انحراف FI-Low flow alarm,PI-Low low pressure alarm, LI (Low level alarm) میباشد و درجه ریسک آن در ماتریس ریسک ۶ میباشد که یکی از پیشنهادات ارائه شده در جلسات، در نظر گرفتن و نصب Pump trip alarm، LA-Low level بر روی سیستم ورودی آب دریا به مخزن T101 میباشد.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۴-۲-۶- لیست پیشنهادات ارائه شده در جلسات HAZOP
پیشنهادات ارائه شده در جلسات HAZOP به تفضیل در فصل ۵ شرح داده شده است.
۴-۳- فرضیات و ملاحظات در انجام مطالعات HAZOP
در انجام مطالعات HAZOP برای این واحد، قراردادها و ملاحظات زیر از ابتدا و برای تمام گر ههای مورد مطالعه رعایت شده است.
مطالعات HAZOP با این فرض انجام میگردد که همه شیرهای کنترلی به صورت اتوماتیک کار مینمایند (نه به صورت دستی) و انحرافات برای این حالت بررسی گردیده است و همچنین در صورتی که سیستم کنترل موجود کار آمد نبوده و به صورت دستی کنترل میگردد، در جلسات مطرح گردیده و در صورت نیاز پیشنهاد برای رفع عیب و تغییر عملکرد آن از دستی به اتوماتیک ارائه خواهد گردید.
باز شدن اشتباهی مسیر کنار گذر (by pass) شیرهای کنترلی به علت اجتناب از تکرار به عنوان دلیلی برای انحراف عملیاتی چون افزایش جریان (More Flow) شناخته نمیشود. زیرا احتمال کمی برای چنین اتفاقی وجود دارد و همچنین خود سیستم کنترلی روی شیر سعی میکند که شرایط را از طریق بستن شیر کنترل نماید.
نقص سیستمهای محافظتی (Safeguards) به عنوان عاملی برای انحراف دیده نخواهد شد مگر در مواقعی که به صورت تجربی و یا علمی ثابت گردد که طراحی نیاز به بهبود دارد، لذا در این موارد در مدارک درج و پیشنهاد مقتضی ارائه گردیده است.
در همه مطالعاتHAZOP تجهیزات، به صورت کلان دیده میشود و جزئیات وسائل مطرح نمیگردد لذا دلایل انحرافات فرآیندی به دلیل نقص کلی تجهیز ذکر شده و از ذکر عوامل جزئی آن به غیر از موارد لازم، اجتناب گردیده است (روشهای شناسایی مخاطرات دیگری مانند FMEA این موارد را پوشش میدهد).
هر حلقه کنترلی دارای هدفی از طراحی (کنترل دما، جریان، سطح، فشار و غیره) میباشد لذا هر چند عملکرد نادرست آنها تاثیر مستقیم روی میزان جریان دارد ولی به طور تجربی مشخص گردیده که در نظر گرفتن هر یک از لوپهای کنترلی در انحرافی که کنترل آن هدف اصلی طراح بوده بهترین نتیجه را ارائه می کند و از دوباره کاری و حجیم شدن مدرک شدیدا اجتناب می کند.
در اغلب مطالعات HAZOP خرابی همزمان چند تجهیز با این فرض که احتمال رخ دادن آن بسیار پایین است، دیده نمیشود و فقط خرابی یک تجهیز مورد بررسی قرار میگیرد.
۴-۴- راهکارهای مؤثر برای کاهش ریسک در واحد Utility پالایشگاه پنجم
۴-۴-۱- تجهیزات حفاظت فردی
این وسایل در دسترس تمامی کارکنان قرار گیرد.
کیفیت دستکشها وگوشیها افزایش یابد.
وسایل ایمنی در داخل واحد و در محلهایی که دسترسی مناسبی دارند قرار داده شود.
کارایی تجهیزات و وسایل حفاظت فردی از نظر مطابقت با استانداردهای جدید بررسی و در صورت لزوم بهبود یابد.
آموزشهای مربوط به شناخت تجهیزات و نحوه استفاده از آنها افزایش یافته و از نظر علمی بهبود یابد.
۴-۴-۲- مواد فرآیندی
رعایت مسائل ایمنی و پیشگیرانه در مکانهایی که امکان نشت بیشتری وجود دارد (یا مواد نشت شده پتانسیل مخاطرات و آلودگی محیط زیست بیشتری دارند)
بازرسی پس از تعمیرات جزئی و کلی به صورت دقیق انجام شده و باقیمانده آثار تجهیزات تعمیر شده، قطعات یدکی و غیره از مسیرها جمع آوری شود.
بازرسی مداوم و دقیق توسط مسئولین مربوطه، استفاده از مواد با کیفیت مناسب، پیگیری جهت رفع نشتی در برخی از نقاط واحد، استفاده از مواد شیمیایی مناسب و بهرهگیری از روش حفاظت کاتدی و عایقکاری خطوط و مخازن پیشنهاد میگردد.
۴-۴-۳- بهداشت کار
تهیه گوشیهای مناسب جهت کم کردن آسیبهای آلودگی صوتی و ماسکهای فیلتردار و مناسب توصیه میشود.
افزایش کیفیت معاینات.
۴-۴-۴- حوادث
اداره ایمنی سوابق حوادث و همچنین راهکارهای جلوگیری از تکرار حوادث را منتشر نموده و در اختیار کارکنان واحد قرار دهد. (انتقال تجربیات)
۴-۴-۵- آموزش
آموزشهای علمی و کاربردی در رابطه با واحد و بخشهای آن، ایمنی و آتشنشانی، آشنایی با فرآیندهای واحد برای تمامی پرسنل، نحوه نقشهخوانی و مسیریابی، آشنایی با مواد، فرآیندها، ابزاردقیق، ماشینری و برق و آشنایی با سیستمهای کنترلی PLC و CDS به شکل مقدماتی توسط افراد و تیمهای مجرب و متخصص توصیه میشود.
افزایش تعداد علائم هشداردهنده، نصب پوسترهای ایمنی و استفاده از تصاویر گرافیکی و غیره در واحد توصیه میگردد.
نقطه ضعف عمده در رابطه با مدون نبودن آموزش میباشد (خصوصا افراد تازه وارد).
۴-۴-۶- تعمیرات و نگهداری
کاهش فواصل زمانی بازدیدهای پیشگیرانه دستگاههایی که نرخ خرابی بالایی دارند.
همزمان نبودن تعمیرات اساسی واحدهای واحد سیلابگیری و تثبیت میعانات گازی و نمزدایی به دلیل زیاد شدن حجم کار و عدم توانایی پیمانکار در تامین نیروهای ماهر (اکثرا در کارها دقت لازم اعمال نمیشود).
برنامهریزی جهت هماهنگی و تامین نیروهای ماهر صورت گیرد به شکلی که مسائل اساسی و مهم واحدها به اولویتهای سوم و چهارم تبدیل نشوند.
۴-۴-۷- فرایند
تجهیزات ابزار دقیق که در اثر فرسوده شدن معیوب گردیدهاند تعمیر یا تعویض گردند.
۴-۴-۸- ایمنی
تعداد نفرات مجرب و متخصص واحد ایمنی افزایش یافته و همچنین تعداد بازبینیهای ایمنی و به خصوص تطابق شرایط با آخرین روشها و استانداردها چک شود.
۴-۴-۹- مدیریت
یکی از موثرترین عوامل بهبود فرهنگ ایمنی، توجه به خواستها و تقویت انگیزههای پرسنل واحد به طور مثال در زمینههای مالی و معنوی و برنامه ریزیهای جانبی و غیره میباشد.
۴-۵- نتیجهگیری
بررسی سیستم به دقت و با تمرکز بر هر کدام از نقاط موجود در واحد با عث کشف مشکاتی در آن میشود که به صورت عادی دیده نمیشود. واین یکی از دلایل برتری روش انتخاب شده بر دیگر روشها میباشد پیشنهادات ارائه شده در این فصل به ترتیب اولویت و اهمیتی که دارند ارائه شده و نیاز شدید بازبینی و اجرایی نمودن پیشنهادات ارائه شده را میطلبد. این پیشنهادات نظر اعضای متخصص گروه کار است و روی ارائه آن کلیه افراد با تخصصهای متفاوت توافق کامل داشتهاند.
در فصل بعدی به بیان کلیه پیشنهادات و نتیجهگیریها پرداخته شده است.
فصل پنجم
نتیجهگیری و پیشنهادات
۵-۱- مقدمه