مطالبات از دولت:
تسهیلاتی که بازپرداخت آن به موجب قانون توسط دولت تضمین گردیده و یا اجازه تضمین آن توسط دولت در قانون پیش بینی شده و تضمین مربوط توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی صادر شده است .
۲-۹ طبقه بندی دارایی ها:
تسهیلات بر اساس دستورالعمل بانک مرکزی با توجه به کیفیت آنها به ۴ دسته به شرح زیر طبقه بندی می گردند. کیفیت هر فقره تسهیلات بر اساس ۳ پارامتر زمان، وضعیت مالی مشتری و صنعت یا رشته فعالیت مربوط ارزیابی می شوند.
بررسی عملکرد و وضعیت مالی مشتری ، بر اساس اطلاعات مالی مشتری از جمله صورت های مالی حسابرسی شده، رتبه بندی مشتری، صنعت یا رشته فعالیت ذی ربط کیفی بوده و سطح بالایی از اطلاعات کارشناسی را می طلبد و لازم است کمیته هایی در سطح هر موسسه اعتباری ضمن هماهنگی با بانک مرکزی این وظیفه را به عهده گرفته و با توجه به اطلاعات موجود، تسهیلات با اهمیت را از این منظر مورد سنجش قرار دهند.
۲-۹-۱ طبقه جاری:
الف: پرداخت اصل و سود تسهیلات و یا بازپرداخت اقساط در سررسید صورت گرفته و یا حداکثر از سررسید آن ۲ ماه گذشته است.
ب: مشتری از وضعیت مالی مطلوب برخوردار است به نحوی که تجزیه و تحلیل شاخص های مالی از قبیل سودآوری و نقدینگی حاکی از آن است که وی در بازپرداخت اصل و سود تسهیلات خود با مشکل مواجه نخواهد شد.
ج: چشم انداز صنعت یا رشته فعالیت مربوط مطلوب است و بازار محصولات و خدمات این صنعت یا رشته فعالیت از ثبات لازم برخوردار است.
۲-۹-۲ طبقه سررسید گذشته:
الف: از تاریخ سر رسید اصل و سود تسهیلات و یا تاریخ قطع پرداخت اقساط بیش از ۲ ماه گذشته است ،ولی تاخیر در بازپرداخت هنوز از ۶ ماه تجاوز ننموده است. در این صورت فقط مبلغ سررسید شده تسهیلات به این طبقه منتقل می شود.
ب : شاخص های مالی مشتری از قبیل سود آوری و نقدینگی حاکی از وضعیت مالی مناسب است . لیکن تجزیه و تحلیل عملکرد و وضعیت مالی ، احتمال تاخیر در بازپرداخت تسهیلات مشتری را در آینده نشان می دهد.
ج: صنعت یا رشته فعالیت مربوط از وضعیت رشد محدود و بازار نسبتا پایدار برخوردار است.
تبصره: در صورت محقق شدن هر یک از شرط ها ب و ج کل مانده تسهیلات ذی ربط به این سرفصل منتقل می شود.
۲-۹-۳ طبقه معوق:
الف: اصل و سود تسهیلاتی که بیش از ۶ ماه و کمتر از ۱۸ ماه از تاریخ سررسید و یا از تاریخ قطع پرداخت اقساط سپری شده است و مشتری هنوز اقدامی برای بازپرداخت مطالبات موسسه اعتباری ننموده است در این صورت مانده سررسید شده تسهیلات به این طبقه منتقل می شود.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
ب: وضعیت مالی مشتری بر اساس شاخص های تعیین کننده در موقعیت مناسبی قرار ندارد و تجزیه و تحلیل موقعیت مالی وی حاکی از آن است که مشتری احتمالا قادر به ایفای بخشی از تعهدات خود در زمان مقرر نمی باشد.
ج: رشد فعالیت مربوط به محدودیت جدی و رکود مواجه است و بازار محصولات آن محدود و بی ثبات است.
تبصره : در صورت محقق شدن هر یک از شرط های ب و ج کل مانده تسهیلات ذی ربط به این سرفصل منتقل می شود.
۲-۹-۴ طبقه مشکوک الوصول :
الف: تمامی اصل و سود تسهیلاتی که بیش از ۱۸ ماه از سررسید و یا از تاریخ قطع پرداخت اقساط آنها سپری شده است و مشتری هنوز اقدام به بازپرداخت بدهی خود ننموده است.
ب: شاخص های مالی مشتری از قبیل سود آوری و نقدینگی حاکی از وضعیت مالی نامطلوب مشتری است و تجزیه و تحلیل عملکرد وضعیت مالی وی حاکی از احتمال عدم ایفای تمامی تعهدات مشتری می باشد.
ملاک طبقه بندی دارایی ها در طبقه های سررسید گذشته ، معوق ، و یا مشکوک الوصول ضعیفترین شاخص ارزیابی اشاره شده در آن طبقه می باشد. به عبارت دیگر در صورتی که هر فقره از تسهیلات ، ضعیف ترین شاخص ارزیابی کننده یکی از طبقه ها را احراز نماید آن شاخص به تنهایی ملاک طبقه بندی می باشد و سایر شاخص های مربوط به طبقه های بالاتر در نظر گرفته نمی شود.
آن بخش از مطالبات موسسه اعتباری که صرف نظر از تاریخ سررسید به دلایل متقن از قبیل ورشکستگی و یا علل دیگر قابل وصول نباشد، با تصویب مدیریت موسسه اعتباری به عنوان مطالبات سوخت شده تلقی و از حساب های خارج می شود. اما اگر به هر دلیل مقرر گردید مانده تسهیلات مذکور در حساب موسسات اعتباری باقی بماند، ضروری است مانده مذکور در طبقه مشکوک الوصول منظور گردد.
تبصره: دستور العمل نحوه انتقال مطالبات به سرفصل سوخت شده توسط بانک مرکزی تهیه و به تصویب شورای پول و اعتبار خواهد رسید.
نحوه و زمان انتقال مطالبات هر طبقه به طبقه بعدی در تسهیلات اقساطی
عنوان طبقه ← | مطالبات سر رسیدگذشته | مطالبات معوق | مطالبات مشکوک الوصول |
نوع تسهیلات ↓ | |||
تسهیلات با فاصله اقساط ۱ ماه | ۱-دراولین روز بعد از سررسید سومین قسط پرداخت نشده، انتقال ۳ قسط ۲- اقساط بعدی تا زمان انتقال بدهی به حساب مطالبات معوق روز بعد از سررسید هر قسط |
۱- در اولین روز بعد از سررسید قسط هفتم انتقال مبلغ قسط هفتم به همراه ۶ قسط انتقال یافته به حساب مطالبات سررسید گذشته. ۲- اقساط بعدی تا زمان انتقال بدهی به حساب مطالبات مشکوک الوصول روز بعد از سررسید هر قسط. |
۱- در اولین روز بعد از سررسید قسط نوزدهم مبلغ قسط نوزدهم بعلاوه ۱۸ قسط انتقال یافته به حساب مطالبات معوق. |