0(B1)
43/8
b 34/0
43/8
100(B2)
49/8
ab 34/0
49/8
200(B3)
45/8
a 35/0
45/8
میانگینهایی که در هر ستون و برای هر عامل، دارای حداقل یک حرف مشترک میباشند بر اساس آزمون دانکن درسطح 5 درصد اختلاف معنیداری ندارند.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
شکل(4-17) اثر متقابل کود ازت و کود زیستی بر درصد پروتئین دانه
شکل(4-18) اثر متقابل کود ازت و کود زیستی بر فسفر برگ
شکل(4-19) اثر متقابل کود ازت و کود زیستی بر pH خاک
4-20 همبستگی صفات
بررسی ضرایب همبستگی نشان داد که عملکرد دانه با تعداد دانه در ردیف، تعداد رديف در بلال، عملکرد وزن خشک و شاخص برداشت همبستگی مثبت و معنیداری دارد در حالی که با انتقال مجدد فتوسنتزی، pH خاک، درصد کچلی و ارتفاع بوته همبستگی منفی و غیرمعنیداری داشت (پیوست 4-1). همچنین نتایج نشان داد که بیشترین مقادیر همبستگی مثبت فنوتیپی به ترتیب بین عملکرد دانه با عملکرد وزن خشک (98/0)، ارتفاع بوته با درصد جذب نور (65/0)، عملکرد وزن هزار دانه با تعداد دانه در ردیف (0.53) و درصد جذب نور با محدودیت منبع (51/0) دست آمد و بر عکس بیشترین مقادیر همبستگی فنوتیپی منفی برای درصد پروتیین با PH خاکه (0.47-)، محدودیت منبع با شاخص سطح برگ (37/0-)، درصد کچلی با تعداد دانه در ردیف (37/0-) و درصد کچلی با وزن هزار دانه (36/0-) حاصل شد. همچنین نتایج همبستگی بالا و معنیداری را بین اجزای عملکرد با هم نشان داد (پیوست 4-1).
فصل پنجم
بحث
1-5- نقش فسفر در گياه و عوامل موثر در جذب آن توسط گياه
قابليت جذب فسفر يكي از محدوديتهاي عمده رشد گياه است. گياهان ميتوانند با وجود بالا بودن فسفر كل در خاك، در اثر كمبود فسفر صدمه ببينند كه علت اين امر كم بودن مقدار فسفر محلول خاك (كمتر از 5 ميكرو مولار) در مقايسه با مقدار فسفري است كه با كانيهاي خاك و يا مكانهاي باردار تشكيل پيوند داده و يا شكلهاي آلي وجود دارد كه براي گياه غير قابل دسترس است بنابراين به دليل حلاليت كم و ظرفيت بالاي جذب فسفر در خاك، تامين فسفات ميتواند يكي از محدوديتهاي اصلي براي رشد گياه باشد (مارشنر[82]، 1995). فسفر يكي از مهمترين عناصر حيات است كه به اشكال معدني و آلي در طبيعت وجود دارد. كمبود فسفر نه تنها در ميزان رشد گياه تاثير دارد، بلكه روي تشكيل بذر و كميت و كيفيت آن نيز بسيار تاثير گذار است(پيكس[83] و همكاران، 2001) همچنين فسفر به عنوان يكي از مهمترين عناصر محدودكننده توليد گياهان زراعي در اكوسيستمهاي زراعي محسوب ميشود، اما استفاده از مقادير زياد كود فسفر سبب كاهش جمعيت و فعاليت فيزيولوژيك قارچ ميكوريزا ميشود(باگياراي[84]، 1990؛ گويلمين[85] و همكاران، 1995).
كلونيزايي ميكوريزايي علاوه بر نوع گياه و سيستم ريشهاي به غلظت فسفر خاك نيز بستگي دارد. سطوح بسيار بالا و بسيار پايين فسفر خاك ممكن است سبب كاهش كلونيزايي ميكوريزايي شود (كويد[86]، 1991).ميلر و مكگوئيل[87] (1992) گزارش كردند كه كاهش كلونيزايي ميكوريزايي منجر به كاهش جذب فسفر در گياهان تلقيح شده با ميكوريزا ميشود در حالي كه نتايج روبو[88] و همكاران (2003) حاكي از عدم كاهش كلونيزايي ميكوريزاي ريشه در سطوح بالاي فسفر محلول خاك بود. رضواني و همكاران (1390) در تحقيقات خود نشان دادند كه بيشترين ميزان جذب فسفر در تيمار كود سوپرفسفات تريپل در اثر تلقيح با قارچ ميكوريزا وجود داشت و عدم اعمال كود فسفر باعث كاهش ميزان جذب فسفر گياه شد و اين كاهش در تيمار عدم تلقيح در كمترين حد ممكن بود. ايشان همچنين تاثير منابع فسفات را بر روي ميزان نيتروژن اندام هوايي معنيدار گزارش كردند در حالي كه اثر قارچ ميكوريزا و اثر متقابل قارچ و منبع فسفات را در ميزان نيتروژن اندام هوايي گياه سويا را غير معنيدار گزارش نمودند.