۳-۱۱-۳- اندازه گیری وزن خشک اندام هوایی و ریشه
برای اندازه گیری وزن خشک اندام هوایی (ساقه، برگ) و ریشه، گیاهان به مدت ۴۸ ساعت در آون با دمای ۷۵ درجه سانتی گراد قرار داده شدند و بعد از این مدت، وزن خشک اندامها با ترازوی دیجیتال با دقت ۰۱/۰ اندازگیری و ثبت شد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۳ – ۱۱-۴- اندازه گیری pHو EC در بستر کشت در پایان آزمایش
برای اندازه گیری pH وEC در بسترهای کشت از روش وردانک استفاده شد (وردانک و گابریلز، ۱۹۹۲). بر این اساس، مقدار ۴۰۰ سانتیمتر مکعب از بستر کشت را به نسبت حجمی ۱ به ۵ (یعنی ۱ قسمت بستر به ۵ قسمت آب مقطر) در ارلن مایر مخلوط گردید. بعد از این مرحله، نمونهها به مدت ۳۰ دقیقه روی شیکر قرار داده شدند و در انتها با بهره گرفتن از کاغذ صافی عصاره گیری انجام شد. میزان EC در بسترهای کشت از عصاره اشباع بسترها با آب در مکش ۱۰ سانتیمتر اندازه گیری شد. اندازه گیری pH توسط دستگاه pH متر مدل اریون و EC توسط دستگاه هدایت سنج متراهم(Metrohm) انجام شد.
تصویر۳ – ۱۰ – عصاره گیری از مواد بستر کشت جهت سنجش EC و pH بستر کشت.
۳-۱۱-۵- محاسبات آماری
آزمایش در قالب طرح کامل تصادفی و به صورت فاکتوریل با ۲۵ تیمار و سه تکرار در هر تیمار انجام شد. برای بررسی نمودن نتایج حاصل از داده های مربوط از نرم افزار SPSSو آزمون LSD استفاده گردید. نمودارهای مربوطه با بهره گرفتن از Excel رسم گردید.
فصل چهارم
تجزیه و تحلیل داده ها و یافته های تحقیق
۴-۱- اثر سطوح مختلف شوری آب و کمپوست کود گاوی در بستر کشت و رشد گیاه استرلیتزیا
۴-۱-۱- اثرکمپوست کود گاوی در بستر کشت و رشد گیاه استرلیتزیا
۴-۱-۲- تأثیر بر هدایت الکتریکی (EC) بستر کشت
جدول ۴ -۳ نشان داد تفاوت در ترکیب مواد بستر کشت با بهره گرفتن از مقادیر مختلف کمپوست کود گاوی، تأثیر چندانی بر EC بستر کشت تیمارها نداشت و اختلاف معنی داری در مقدار EC آنها مشاهده نشد. به طوری که مقدار EC به دست آمده در تیمار کمپوست کود گاوی ۴۵ درصد dS/m 781/0 و در خاک زراعی (شاهد) dS/m 723/0 بود.
۴-۱-۳- تأثیر بر pH بستر کشت
در نتایج به دست آمده (نمودار۴ -۱)، مقادیر مختلف حجمی کمپوست کود گاوی در ترکیب با مواد بستر کشت، اختلاف معنی داری در pH آنها ایجاد نکرد. به طوری که تیمار ۳۰ درصد کمپوست (۱۱/۷) کمترین مقدار pH و تیمار کود شیمیایی بالاترین pH(63/7) را داشتند. pH به دست آمده در تیمار ۱۵ درصد کمپوست۶۲/۷، تیمار ۴۵ درصد کمپوست ۵/۷ و خاک زراعی (شاهد) ۵۶/۷ بود.
نمودار۴-۱- اثر سطوح کمپوست کود گاوی بر pH بستر کشت
دادههائی که دارای یک حرف مشترک هستند، طبق آزمون LSD در سطح ۵ درصد معنی دار نمیباشند
۴-۲- اثر بستر کشت (کمپوست کود گاوی) بر شاخص های رشد گیاه استرلیتزیا
در تجزیه واریانس داده ها (جدول۴-۱) مشاهده شد که سطوح مختلف کمپوست کود گاوی بر شاخص های ارتفاع، وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه، تعداد برگ و قطر ساقه تأثیر معنیداری در سطح احتمال یک درصد داشت. با افزایش درصدهای حجمی کمپوست همه شاخص های رشد افزایش نشان دادند.
۴-۲-۱- ارتفاع
نتایج نشان داد (نمودار۴-۲) که بیشترین میزان ارتفاع مربوط به تیمار ۴۵ درصد حجمی کمپوست کود گاوی با ۷۷/۷۹ سانتیمتر بود، و بعد از آن به ترتیب بیشترین ارتفاع در تیمار با کود شیمیایی و درصدهای حجمی بالاتر کمپوست کود گاوی به دست آمد. کمترین میزان ارتفاع ۴۶/۵۲ سانتیمتر مربوط به تیمار شاهد (۱۰۰%خاک زراعی)، بود، طوری که افزدون کمپوست کود گاوی به بسترهای کشت، موجب افزایش معنیدار ارتفاع گیاه استرلیتزیا نسبت به تیمار شاهد شد.
نمودار ۴-۲- اثر کمپوست کود گاوی بر ارتفاع گیاه استرلیتزیا
۴-۲-۲- قطر طوقه
نمودار ۴-۳- نشان داد روند افزایش کمپوست کود گاوی در بستر کشت، بر افزایش میزان قطر طوقه معنی دار است، به طوری که بیشترین قطر طوقه در تیمار ۴۵ درصد کمپوست کود گاوی با ۲۲/۱۲ سانتیمتر به دست آمد، و سپس به ترتیب درصدهای حجمی ۳۰% و ۱۵% حجمی کمپوست با ۴۹/۱۱ و ۳۶/۱۰ سانتیمتر، تیمار کود شیمیایی با ۹۶/۹ سانتیمتر و گیاه شاهد با ۳۶/۸ سانتیمتر قطر طوقه در ردههای بعدی قرار داشتند.
نمودار ۴-۳- اثر کمپوست کود گاوی بر قطر طوقه گیاه استرلیتزیا
۴-۲-۳- وزن تر اندام هوایی
مقایسه میانگین داده ها (نمودار۴-۴ ) نشان داد که تیمار کود شیمیایی با ۲۴/۱۷۸ گرم بیشترین وزن تر اندام هوایی را داشت، و بعد از آن سطوح ۴۵ درصد، ۳۰ درصد و ۱۵ درصد به ترتیب با ۸۲/۱۷۰، ۶۴/۱۶۲ و ۰۲/۱۴۹ گرم در رتبه های بعدی وزن تر اندام هوایی قرار گرفتند، که همه آنها با تیمار شاهد (۱/۸۰ گرم) اختلاف معنی دار در سطح یک درصد داشتند. تیمار کود شیمیایی با تیمار کمپوست ۴۵ درصد، تیمار ۴۵ درصد کمپوست با تیمار ۳۰ درصد، و تیمار ۳۰ درصد با تیمار ۱۵ درصد، اختلاف معنی دار نداشتند. بر اساس این داده ها با افزایش سطوح کمپوست کود گاوی در بستر کشت استرلیتزیا روند افزایش وزن تر اندام هوایی کاملاً مشهود است.
نمودار ۴-۴- اثر کمپوست کود گاوی بر وزن تر اندام هوایی گیاه استرلیتزیا
۴-۲-۴- وزن خشک اندام هوایی
مقایسه میانگین داده ها (نمودار۴-۵) نشان داد که بیشترین وزن خشک اندام هوایی (۵۹/۷۹گرم) مربوط به تیمار ۳۰ درصد کمپوست کود گاوی بود، و پس از آن به ترتیب، تیمارهای کود شیمیایی با ۱۵/۷۹ گرم، تیمار ۴۵ درصد کمپوست با ۷۹/۷۴ گرم، و ۱۵ درصد کمپوست با ۱/۶۶ گرم، با تیمار شاهد با وزن ۴۴/۳۶ گرم، اختلاف معنی دار در سطح یک درصد داشتند. ولی در تیمار کود شیمیایی با تیمار ۳۰ درصد کمپوست کود گاوی اختلاف معنی داری در وزن خشک اندام هوایی مشاهده نشد.
نمودار ۴-۵- اثر کمپوست کود گاوی بر وزن خشک اندام هوایی گیاه استرلیتزیا
۴-۲-۵- وزن تر ریشه
نمودار ۴-۶ تأثیر تیمارهای مختلف بستر کشت بر وزن تر ریشه را نشان میدهد. بر این اساس بیشترین وزن تر ریشه (۴۸/۳۳۴گرم) مربوط به تیمار ۴۵ درصد کمپوست کود گاوی بود که با تیمارهای شاهد، کود شیمیایی، ۱۵ و ۳۰ درصد کمپوست کود گاوی و به ترتیب با مقادیر ۲۴/۱۲۵، ۹۷/۲۱۷، ۹۲/۲۱۹ و ۱۶/۲۷۸ گرم اختلاف معنیدار در سطح یک درصد داشت. همچنین در بستر کشت ۳۰ درصد با ۱۵ درصد کمپوست اختلاف معنی دار در سطح یک درصد دیده شد، ولی در بستر کشت ۱۵ درصد کمپوست با تیمار کود شیمیایی اختلاف معنی داری مشاهده نگردید. در کل نتایج نشان داد که با افزایش کمپوست کود گاوی در بستر کشت روند افزایش وزن تر ریشه مشاهده گردید.
نمودار ۴-۶ - اثر کمپوست کود گاوی بر وزن تر ریشه گیاه استرلیتزیا
۴-۲-۶- وزن خشک ریشه
تأثیر جایگزینی کمپوست کود گاوی (نمودار ۴-۷) نشان داد که بیشترین وزن خشک ریشه به میزان ۱۸/۱۵ گرم در تیمار ۴۵ درصد کمپوست به صورت حجمی مشاهده شد. که با تیمارهای ۳۰ درصد و ۱۵ درصد کمپوست کود گاوی ، کود شیمیایی و شاهد به ترتیب با مقادیر ۶۲/۱۲، ۹۷/۹، ۸۷/۹ و ۲۳/۶ گرم (کمترین وزن تر ریشه)، اختلاف معنیدار داشت بین تیمارهای ۱۵ درصد کمپوست و کود شیمیایی اختلاف معنیداری مشاهده نشد. بر پایه داده ها با افزایش سطوح حجمی کمپوست کود گاوی، وزن خشک ریشه اثر افزایشی چشمگیری نشان داد.
نمودار ۴-۷- اثر کمپوست کود گاوی بر وزن خشک ریشه گیاه استرلیتزیا
۴-۲-۷- تعداد برگ
جدول ۴-۳ نشان داد بیشترین تعداد برگ (۷/۱۳ عدد) مربوط به تیمار ۴۵ درصد کمپوست کود گاوی بود که نسبت به تیمار شاهد (۹ عدد) اختلاف معنیدار داشت. پس از آن تیمار ۳۰ درصد کمپوست کود گاوی (۸/۱۲ عدد)، تیمار کود شیمیایی (۷/۱۲ عدد) و تیمار ۱۵ درصد کمپوست (۶/۱۱ عدد) مشاهده شد. در بین تیمار کود شیمیایی و تیمار ۳۰ درصد کمپوست کود گاوی اختلاف معنیدار در تعداد برگ مشاهده نشد.
۴-۲-۸- مساحت پهنک برگ
بر اساس نمودار (۴-۸) میانگین مساحت پهنک برگ در تیمار ۴۵ درصد کمپوست کود گاوی ۲/۲۵۱ سانتیمتر مربع میباشد که در مقایسه با تیمار شاهد با ۹۷/۱۱۵ سانتیمتر مربع اختلاف معنیدار و چشمگیری دارد. بعد از آن به ترتیب تیمارهای ۳۰ درصد کمپوست کود گاوی با ۶۶/۲۲۷ سانتیمتر مربع، کود شیمیایی با ۶۶/۲۲۳ سانتیمتر مربع و ۱۵ درصد کمپوست کود گاوی با مساحت ۱۱/۱۸۵ سانتیمتر مربع، با یکدیگر و با تیمار شاهد اختلاف معنی داری داشتند. به این ترتیب اثر افزایش سطوح بالاتر کمپوست کود گاوی در افزایش سطح پهنک برگ گیاه استرلیتزیا به خوبی نشان داده شده است.
نمودار ۴-۸- اثر کمپوست کود گاوی بر مساحت پهنک برگ گیاه استرلیتزیا
۴-۳- تاثیر شوری آب آبیاری بر روی بستر کشت و رشد گیاه استرلیتزیا
۴ –۴- تأثیر شوری بر هدایت الکتریکی (EC) بستر کشت
سنجش EC بستر کشت وتجزیه واریانس (جدول ۴-۳) نشان داد استفاده از شوریهای مختلف سبب بالا رفتن EC و اختلاف معنی دار در سطح یک درصد در بستر کشت تیمارهای شوری شد، به طوری که کمترین دامنه EC (dS/m 723/0) مربوط به تیمار خاک زراعی با آب منطقهای (شاهد) بود و بیشترین EC ( dS/m54/6) در تیمار خاک زراعی و شوری آب آبیاری ۶ دسیزیمنس بر متر مشاهده شد.
۴- ۵- تأثیر شوری بر pH بستر کشت
تجزیه واریانس (نمودار ۴-۱۶) اثر شوری بر pH بستر کشت نشان داد، بالاترین دامنه pH (6/7) مربوط به تیمار شوری آب ۴ دسیزیمنس بر متر است و پایینترین دامنه pH (05/7) در بستر کشت تیمار شاهد بود. بر این اساس در هیچیک از تیمارها شوری آب تاثیر معنی داری بر pH بسترهای کشت نداشت.
نمودار ۴ – ۹– اثر سطوح شوری آب آبیاری بر pH بستر کشت
۴-۶- تاثیر شوری آب آبیاری بر روی رشد گیاه استرلیتزیا
۴-۶-۱- ارتفاع