از دیدگاه نظری، شرکتهای بزرگ و بسیار سودآور احتمالاً سود آوری بیشتری(زیان دهی کمتری ) در مقایسه با سایر شرکت ها دارند(کلین و مارکوآرت۲۰۰۶، ۸۱). از این رو، اندازه شرکت می تواند تأثیر مستقیمی بر زیان دهی شرکتها داشته باشد. بنابراین در این پژوهش اندازه شرکت که از طریق لگاریتم طبیعی جمع دارایی های هر شرکت اندازه گیری می شود ، به عنوان متغیر کنترل لحاظ گردیده است.
-
-
-
-
-
-
-
- اهرم مالی۳ :
-
-
-
-
-
-
نتایج پژوهش مک کونل و سرواسنشان داد که افزایش بدهی و پیرو آن افزایش هزینه های مالی باعث می شود تا مدیران پاداش کمتری دریافت کنند و در نتیجه این موضوع مدیران را وادار می کند تا عملکرد شرکت را بهبود ببخشند و از ورشکستگی آن جلوگیری کنند( مک کونل و سرواس۱۹۹۵،۲۷).
همچنین در پژوهش زیتن و تیان نتیجه گیری شده است که استقراض باعث بهبود عملکرد شرکت ها می شود (زیتن و تیان ۲۰۰۷،۷). بنابراین در این پژوهش نسبت کل بدهی به کل دارایی ها ی پایان دوره (نسبت اهرمی) را به عنوان یکی دیگر از متغیرهای کنترل در نظر گرفته شده است.
-
-
-
-
-
-
-
- نرخ بازدهی دارایی ها۴ :
-
-
-
-
-
-
واتس عقیده دارد که مدیران شرکت هایی که طرح پاداش دارند، احتمال بیشتری دارد که روش های محافظه کارانه را کنار بگذارند(واتس۲۰۰۳) . بر همین اساس، اگر بخشی از پاداش مدیران به سود حسابداری )صورت کسر نرخ بازده دارایی ( مربوط باشد، مدیریت این شرکت ها تمایل به استفاده از روش های-نامحافظه کارانه دارند .
_______________________________________________________________
۱٫ Auditor’s opinion 3. Financial Leverage
۲٫ corporation size4 1. Rate of return on assets
از آن جا که شرکتهای ایرانی، وجود طرحهای پاداش خود را اعمال نمی نمایند، نرخ بازده دارایی ها به عنوان معیار نماینده انتخاب شده است. این متغیر سود خالص به داراییهای پایان دوره تعریف شده است.
۱-۱۴) خلاصه فصل اول :
در این فصل به ارائه کلیات تحقیق پرداخته شده است و طرح کلی تحقیق مشخص گردید. همچنین متغیرهای تحقیق تعیین و نحوه اندازه گیری آنها بیان شد.
فصل دوم
مروری بر ادبیات و پیشینه تحقیق
-
-
-
- مقدمه
-
-
با رسواییهای اخیر و ورشکستگی شرکتهای بزرگ نظیر انرون، ورلدکام و… اعتبار اعداد و ارقام حسابداری که مهمترین بخش گزارشگری مالی را تشکیل می دهند به شدت زیر سوال رفته به طوری که سرمایه گذاران اعتماد کمتری به صورتهای مالی تهیه شده توسط مدیریت دارند. محافظه کاری نیز یکی از ویژگیهای کیفی اطلاعات حسابداری است که مدت مدیدی است که تئوری و عمل حسابداری را تحت تاثیر قرار داده و طی سالهای اخیر و با توجه به رسوایی های مالی، توجه بیشتری را بخود جلب کرده است. نگاه خوشبینانه مدیران و مالکان نسبت به شرکت به احتمال زیاد در صورتهای مالی منعکس می گردد و محافظه کاری بوسیله نیاز به قابلیت اثبات بالاتر سود نسبت به زیان منجر به کاستن از خوشبینی مدیران در تهیه صورتهای مالی می گردد.
درحالی که مسئولیت اصلی تهیه صورتهای مالی بر عهده مدیران شرکت است اما در پی وقایع مالی اخیر انگشت اتهام به سمت حسابرسان نشانه رفته است تا جایی که عموماً از این وقایع به عنوان “شکست حسابرسی” یاد میشود.