تعریف عملیاتی درآمد
میزان هزینه خانوار به طور تقریبی در ماه
میزان درآمد خانواده در ماه
وضعیت منزل مسکونی
- تعریف نظری متغیر مستقل سرمایه فرهنگی
«اصطلاح سرمایه فرهنگی باز نمای جمع نیروهای غیر اقتصادی مثل زمینه خانوادگی، طبقه اجتماعی، سرمایه گذاریهای گوناگون و تعهدات نسبت به تعلیم و تربیت و منابع مختلف بوده که بر موقعیت آکادمیک (علمی یا تحصیلی) تأثیر میگذارد. این اصطلاح همچنین در قیاس با سرمایه اقتصادی و نظرات و قوانین و تحلیل مباحث مربوط به سرمایه داری رواج یافت» (روح الامینی۱۱۶،۱۳۶۸). از سوی دیگر، سرمایه فرهنگی به عنوان صلاحیت در فرهنگ، پایگاهها، ایدهها و گرایشها تعریف شده و اغلب یک ساز و کار مهم در بازار تولید سلسله مراتب اجتماعی در نظر گرفته میشود. بنا بر عقیده بوردیو، سرمایه اقتصادی میتواند برای صاحب خود، سرمایه فرهنگی و اجتماعی نیز باز تولید و ایجاد کند (همان منبع،۱۱۸).
«سرمایه فرهنگی از نظر بوردیو شامل کالاها، مهارتها و انواع دانشها نظیر دانستن موسیقی، هنرهای گوناگون، نوع کالاهای مصرفی و اغذیه مورد استفاده و غیره است که سبک زندگی جزیی از سرمایه فرهنگی است»(ریتزر۷۲۵،۱۳۷۴).
بوردیو سه شکل از اشکال سرمایه فرهنگی را از هم متمایز میکند: ۱- سرمایه فرهنگی تجسم یافته، ۲- سرمایه فرهنگی عینیت یافته، ۳- سرمایه فرهنگی نهادینه شده.
تعریف عملیاتی سرمایه فرهنگی:
سرمایه فرهنگی نهادینه شده: که به صورت اعتبارات یا کیفیات علمی یک فرد شناخته میشود که برای سنجش این سرمایه میتوان مدارک تحصیلی و موقعیت شغلی فرد و خانوادهاش اندازه گیری کرد.
-
- تحصیلات فرد
-
- تحصیلات پدر
-
- تحصیلات مادر
-
- تحصیلات همسر
-
- شغل فرد
-
- شغل پدر
-
- شغل مادر
-
- شغل همسر
سرمایه فرهنگی عینیت یافته: مجموعه میراثهای فرهنگی مانند شاهکارهای هنری، تکنولوژی ماشینی و قوانین علمی که به صورت کتب، اسناد و اشیاء در تملک اختصاصی افراد و خانوادههاست.
-
- امکانات لازم برای مطالعه
-
- در اختیار داشتن ابزارها و کارهای هنری
-
- تعداد نوشتهها و کتابها
-
- داشتن آلات موسیقی
سرمایه فرهنگی تجسم یافته:را با مهارتهای فرهنگی و هنری فرد و همچنین میزان صرف وقت برای امور فرهنگی اندازه گیری میکنیم.
-
- اشتراک روزنامه و مجلات
-
- بازدید از موزه،اماکن تاریخی و مذهبی
-
- میزان مهارت فرد در هنرهای گوناگون نظیر : موسیقی، تئاتر، نویسندگی…..
-
- مهارت فرد در سایر زبانهای موجود غیر از زبان مادری
-
- میزان وقت اختصاصی فرد به فعالیتهایی مثل مطالعه کتاب، مطالعه روزنامه، مطالعه مجله
-
- استفاده از سایتهای تخصصی – علمی اینترنت
-
- رفتن به سینما
۳ - ۹روش تجزیه و تحلیل دادهها:
پس از تکمیل پرسشنامه دادههای جمع آوری شده را کد گذاری کرده و کدها را وارد رایانه نموده، سپس با بهره گرفتن از نرم افزار SPSS به تجزیه و تحلیل دادهها پرداخته میشود. تجزیه و تحلیل دادهها در دو سطح «آمار توصیفی» و «آمار استنباطی» صورت میگیرد. در سطح آمار توصیفی، کلیه متغیرهای مستقل و همچنین متغیر وابسته در قالب جداول فراوانی مطلق و نسبی توصیف میشوند. در سطح آمار استنباطی با توجه به وجود یا عدم وجود تغییرات همزمان بین متغیرهای تحقیق از ضریب همبستگی پیرسون،خی دو،کندال،تحلیل واریانس و رگرسیون چندگانه استفاده کردهایم و در قسمت آخر آزمون فرضیهها، رگرسیون و تحلیل مسیر با تفسیر بیان شده است.
فصل چهارم
تجزیه و تحلیل دادهها
پیشگفتار
یکی از وظایف تحلیل پیمایش توصیف مجموعه ای از موردهاست . گذشته از این محققان در پی علل پدیدهها هم هستند . تحلیل گر پیمایشی با مقایسه موردها در پی پیدا کردن علل بر میآید. به عبارت دیگر محقق پیمایشی با بررسی تغیرات متغیر بر حسب موردها و جستجوی ویژگیهای دیگری که به طور منظم با آن پیوند دارد ، در پی شناخت علل پدیدهها بر میآید . بدین ترتیب هدف تحقیق پیمایشی آن است که با مقایسه دقیق ویژگیهای مختلف موردها به استنباط عللی نائل آید. زمانی یک پژوهش پیمایشی به چنین نتیجه ای میرسد که علاوه بر جمع آوری دقیق اطلاعات ،در استفاده از آزمونهای مناسب برای دادهها نیز دقت کند. وبا توجه به خصوصیات دادههایمان از آزمونهای مناسب برای سنجش و تجزیه و تحلیل استفاده کنیم. با توجه به سطح سنجش متغییر ها و شرایط حاکم بر دادههای گرداوری شده (مثل نرمال بودن و نبودن و غیره…)از آزمونهایی چون :ضریب همبستگی پیرسون،خی دو،کندال،تحلیل واریانس و رگرسیون چندگانه استفاده کردهایم.