Burkholderia pseudomalle
Burkholderia mallei
B.cepacia
Pandoraea
Delftia
Cupriavidus
Ralstonia pickettii
III
Comamonas species
Acidovorax species
IV
Brevunddimonas species
V
Stenotrophomonas maltophilia
۱-۲- تاریخچه P. aeruginosa
سالها قبل از آنکه P. aeruginosa شناخته شود، پزشکان ، مشاهده چرک متمایل به رنگ آبی- سبز را نشانه ای مهم برای وخیم بودن عفونت تلقی میکردند. اولین بار در سال ۱۸۵۰ میلادی، Sedillot حضور لکههای رنگی آبی- سبز را بر روی لباس جراحان مورد توجه قرار داد. اما به علت اصلی آن پی نبرد، تا آنکه در سال ۱۸۶۰ میلادی، Fordos موفق به استخراج رنگ دانه از این باکتری شد و ماده کریستالی بدست آمده از آن را پایوسیانین نامید. در سال ۱۸۶۲ میلادی، Luke این لکههای رنگی را در ارتباط با عفونت اعلام کرد و اظهار داشت که عناصر میله ای شکلی را در این چرکهای آبی- سبز مشاهده کرده است. در سال ۱۸۸۲ میلادی، Gessard باکتری P. aeruginosa را جدا نمود و آن را با سیلوس پاپوسیانوس[۲] نامگذاری کرد [۲].
در سال ۱۸۸۷ میلادی Gruber این باکتری را از چرک گوش جدا کرد، در حالی که مدتی بعد یعنی در سال ۱۸۸۹ میلادی، Charrin نقش بیماریزائی این باکتری را در حیوانات اعلام کرد. در سال ۱۸۹۴ میلادی، Migula مشخصات اولیه P. aeruginosa را بیان کرد. در سال ۱۸۹۶ میلادی، Wasserman اعلام نموده که نقش سمها و مواد خارج سلولی P. aeruginosa از خود سلول باکتری در بیماریزائی آن مهم تر است. Osler در سال ۱۹۵۲ میلادی، اظهار داشت که P. aeruginosa احتمالا در عفونتهای ثانویه نقش دارد. P. aeruginosa به خاطر تولید فرآوردههای گوناگون خارج سلولی و عدم اطلاع از چگونگی دقیق بیماریزائی آن به تدریج اهمیت و جایگاه ویژه خود را در علوم بیولوژی و پزشکی پیدا کرد و همگام با تکوین این یافتهها، نامهای گوناگونی را مانند:
bacterium aeroginosum
micrococcus
papocianos
bacillus aerogenous
papocianos bacillus
pseudomonas payocyanoum
payocyanou bacterium
pseudomonas polycholor
برای آن در نظر گرفتند [۶].
امروزه به این باکتری P. aeruginosa میگویند که از چند واژه متفاوت تشکیل شده است.
۱- کلمه پسودو، یعنی کاذب بودن و با توجه به متفاوت بودن شکل باکتری (به حالتهای مستقیم و خمیده) در هنگام نامگذاری در ابتدای نام این خانواده قرار داده شده است.
۲- کلمه موناد، این واژه کلمه ای یونانی است و به معنی واحد میباشد( قبلا واحد بیماریزائی که موجب عفونت میگردید به عنوان موناد پیشنهاد گردیده بود. با در نظر گرفتن این تعریف، پسودوموناس ها در واقع مربوط به واحدهای متغیر الشکلی بوده که برای ظهور خود در عفونتها نیاز به اکسیژن دارند.
۳- آئروژینوزا ، این کلمه در زبان لاتین به معنای زنگ مس(اکسید مس) میباشد و در واقع، علت اصلی چنین تعبیری در مورد این باکتریها مربوط به رنگ پیگمان (سبز یا آبی متمایل به سبز) تولید شده در کشت حاصل از این باکتری بوده است [۶].
۱-۲-۱- خصوصیات مورفولوژیک P. aeruginosa
باکتریهای موجود در گونه P. aeruginosa میله ای شکل، مستقیم یا کمی منحنی، گرم منفی، غیر اسید فست و بدون اسپور میباشند. این باکتریها به وسیله یک یا تعدادی تاژک قطبی حرکت میکنند. طول این باکتریها بین ۵/۱ تا ۴ میکرون و عرض آنها بین ۵/۰ تا ۱ میکرون متفاوت است. این باکتریها در زیر میکروسکوپ معمولاً به صورت منفرد، دوتائی و زنجره کوتاه دیده میشوند [۷].
۱-۲-۲- خصوصیات رشد
- aeruginosa، هوازی اجباری بوده که در انواع مختلفی از محیطهای کشت به سهولت رشد میکند.
۱-۲-۳- هوازیهای اجباریObligate aerobes
ارگانیسمهایی هستند که از نظر تنفس بیشتر انرژی خود را با بهره گرفتن از اکسیژن و توسط واکنشهای فسفویلاسیون اکسیداتیو تولید میکنند و اکسیژن در این فرایند نقش پذیرنده نهایی الکترون بعهده دارد. در نتیجه این میکروارگانیسمها نیاز به اکسیژن و پتانسیل اکسیداسیون و احیاء(EH) بالا دارند و بنابراین غالباً در سطح مواد غذایی که در معرض اکسیژن است حضور دارند مانند پسودوموناسها که اتانول را به اسید استیک اکسید میکند و منجر به فساد محصول و تبدیل آن به سرکه میگردد.
اما سه آنزیم که باکتری را در مقابل این رادیکالها محافظت میکنند عبارتند از :