دهستان لاکان
۹۰۸۷
۷۲۱۱
۱۳۶۹۶
۱۰۶۲۶
ماخذ: سازمان مدیریت وبرنامه ریزی استان گیلان، ۱۳۸۵
۳-۲-۴. ترکیب سنی
ساختمان سنی به طور مستقیم تحت تاثیر سه عامل متغییر یعنی مرگ ومیر، تولد و مهاجرت قرار دارد. این عوامل کاملا از یکدیگر مستقل نیستند و هرگونه تغییر در یک عامل سرانجام بر دو عامل دیگر اثر میگذارد، اما شرایط اجتماعی و اقتصادی تنها از طریق این سه عامل می تواند بر ساختمان سنی تاثیر گذارد. جمعیت را معمولا به گروه های سنی تقسیم بندی می نمایند. کاربرد طبقه بندی های مختلف در رابطه با ویژگیهای اجتماعی و اقتصادی جوامع فرق می نماید و هر جامعه ای در رابطه با عقاید و قوانین موجود یکی از طبقه بندی ها را مورد استفاده قرار میدهد(مهدوی، ۱۳۷۴، ص ۱۱۲-۱۱۱).
براساس جدول ذیل، ترکیب سنی در محدوده مورد مطالعه از بین دو گروه سنی ۶ ساله و بیشتر و جمعیت زیر ۶سال عبارتند از:
دهستان پسیخان با تعداد ۷۶۲نفر جمعیت زیر ۶ سال و۷۴۲۰ نفر جمعیت ۶ ساله و بیشتر، دهستان پیربازار با ۱۷۳۶نفر جمعیت زیر ۶ ساله و ۱۶۳۰۵ نفر جمعیت ۶ساله و بیشتر، دهستان حومه با ۱۵۰۸نفر جمعیت زیر ۶ سال و ۱۹۲۸۵ نفر جمعیت ۶ساله و بیشتر وبالاخره دهستان لاکان با ۱۷۰۷ نفر جمعیت زیر ۶ سال و ۲۲۶۲۵نفر جمعیت ۶ ساله و بیشتر می باشند.
۳-۲-۵. مهاجرت
روند مهاجرت ازجامعه روستایی در سالهای اخیر به علت کمی یا نبود اشتغال خدمات و امکانات رفاهی در روستاها بوده و به صورت غیر متعارف در آمده است. تمرکز نامتناسب امکانات در شهرها در تشدید مهاجرت و جذب بیش از نیمی از رشد طبیعی جمعیت روستایی سهم اساسی داشته است. این حرکات جمعیتی از جامعه روستایی به شهری در بعضی موارد به صورت کوچ دسته جمعی در آمده و باعث تهی شدن روستاها و از بین رفتن منابع طبیعی و محیط زیست شده است.
از دلایل دیگر مهاجرت از روستا پایین بودن قیمت محصولات کشاورزی روستائیان و بالا بودن ضایعات و همچنین پایین بودن میزان محصول در واحد سطح که برای یک زندگی نسبتا مرفه کافی نیست و در بسیاری مواقع باعث کنار گذاشتن فعالیتهای کشاورزی از سوی روستائیان و مهاجرت آنها شده است. از سوی دیگر کیفیت وکمیت رفاه در سطح روستاها و در جامعه روستایی به علت کمبود و یا عدم وجود خدمات اجتماعی مانند آموزش و بهداشت، آب آشامیدنی سالم، خدمات فنی و برق و راه های ارتباطی نا مناسب است و روی هم رفته کیفیت زندگی و برخورداری از رفاه در روستاهای محدوده در مقایسه با زندگی شهری در سطح پایینی قرار دارد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
مهاجرت از روستا به نواحی شهری عموما مهمترین شکل مهاجرت داخلی محسوب می شود. این پدیده مخصوصا درکشورهایی که در حال صنعتی شدن و تغییرات سریع تکنیکی هستند اتفاق می افتد. اصولا مهاجرت های روستایی-شهری پاسخی به محرکهای اقتصادی است. همانگونه که افزایش طبیعی آهسته تر جمعیت در بسیاری از نواحی شهری وجود دارد، ولی اغلب به شکل گیری مهاجرتهای تحولی در ثبات جمعیت بوجود می آید. درکشورهای پیشرفته، از نیروی کار و اشتغال بیکاران نواحی روستایی سود برده میشود و بسیاری از مهاجران روستایی- شهری اولین شغل خود را بدست می آورند، این در حالی است که عده ای شغل خود را از یک کار کشاورزی به شغلی غیر کشاورزی تغییر می دهند. این تحول اساسی در ساختار اشتغال یکی از نتایج اصلی مهاجرت روستا-شهری محسوب می شود. این تحول اساسی در ساختار اشتغال یکی از نتایج اصلی مهاجرت روستایی-شهری محسوب می شود. مشاغل اصلی جذب مهاجرین عبارتند از: کار در کارخانه ها، مغازه ها، ادارات، ساختمان سازی و خدمات عمومی و برخی مشاغل کاذب و غیر دولتی در محدوده مورد مطالعه اکثرا پس از مهاجرت به شهر رشت به دست فروشی و یا به برخی از مشاغل خدماتی می پردازند.
در بخش مرکزی رشت، روستاهایی که در حاشیه شهر واقع شده اند مهاجر پذیر بوده و افزایش جمعیت دارند و افزایش تغییرات و رشد جمعیت درآنها دیده می شود. مانند روستاهای بیجار بنه، بیجار پس، پایین کویخ، پیرکلاچا، کژده و لچه گوراب در دهستان حومه و روستاهای آتشگاه و پسویشه و طرازکوه از دهستان پسیخان و روستاهای طالشان و لاکان در دهستان لاکان و همچنین روستاهای پیله داربن و رجاکل و راسته کنار وکماکل و فخب و سیاهرود کنار و منگوده در دهستان پیربازار.
۳-۲-۶. میزان سواد
بسیاری از مطالعات پیشنهاد کرده اند که اصلاح آموزشی در صورت ایجاد نظامی مرتبط با زندگی روستایی ممکن است کوچ و یا مهاجرت از روستا را کاهش دهد. اجزاء این نظام عبارتند از تغییر در محتوای درسی، کلاسهای نهضت سوادآموزی، آموزشهای کشاورزی و حرفهای و… برای جلوگیری از مهاجرتهایی که افراد به خاطر دستیابی به فرصتهای تحصیلی بهتر انجام می دهند، افزایش خدمات در سطوح بالاتر هم در مناطق روستایی ضروری است. میزان افراد باسواد طی دهه ۷۵-۶۵ افزایش داشته و این میزان از۷۲۴۷۲ نفر در سال ۶۵ به۷۸۸۸۴ نفر رسیده که ترکیب نسبی میزان سواد در سال ۶۵ در زنان برابر ۴۲. ۳درصد و در مردان ۵۷. ۷ درصد می باشد در صورتیکه این نسبت در سال ۷۵به ۴۶. ۲ در برابر ۵۳. ۸درصد در مردان رسیده است.
در محدوده مورد نظر در طی سالهای ۷۵-۱۳۶۵ میزان باسوادی در جمعیت زنان افزایش یافته است. با توجه به اینکه در طی این دهه رشد جمعیت زنان کمتر از مردان می باشد ولی رشد جمعیت باسوادان زن از مرد بیشتر است و بیانگر این موضوع می باشد که میزان علاقه وگرایش به تحصیل در زنان روستایی به مراتب بیشتر از مردان است.
جدول ۳-۶. جمعیت باسواد ودرصد باسوادی در بخش مرکزی شهرستان رشت
شرح
جمعیت ۶ سا له و بیشتر
جمع
جمعیت باسواد
درصد باسوادی
کل
مرد
زن
کل
مرد
زن
کل
مرد
زن
بخش مرکزی